Szkolenia Elsevier- Scopus, ScienceDirect, Mendeley 18.06.2019
05 czerwca 2019

LINK do zapisów: https://forms.gle/w8KqnnWFrbPiGtAC8

LINK do zapisów: https://forms.gle/NwQ5T6mxatmAiPDL7

Serdecznie zapraszamy do udziału!

Elsevier-szkolenia

 


II czytanie Projektu Statutu UW

12 czerwca rozpocznie się II czytanie Projektu Statutu UW. Projekt uwzględnia poprawki zgłoszone w trakcie I czytania dokumentu, które trwało podczas majowych posiedzeń Senatu UW.

Projekt Statutu UW z 3 czerwca 2019 roku (pdf) >>

Poprawki do obecnej wersji projektu senatorowie mogą zgłaszać do 10 czerwca. II czytanie rozpocznie się na posiedzeniu Senatu UW 12 czerwca.

Dyskusja nad dokumentem toczyć się będzie też podczas posiedzenia Komisji Senackiej Prawno-Statutowej 10 czerwca, a także podczas pierwszego spotkania Rady uczelni UW. Projekt będzie również opiniowany przez związki zawodowe działające na uczeni.

 

Źródło: www.uw.edu.pl


Brave Camp – letnia szkoła przedsiębiorczości

W dniach 7-13 lipca odbędzie się Brave Camp, czyli letnia szkoła przedsiębiorczości dla studentów, absolwentów (do 2 lat od ukończenia studiów), doktorantów i pracowników Uniwersytetu Warszawskiego oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

W ciągu jednego tygodnia lipca członkowie obu społeczności akademickich, którzy myślą o założeniu własnej firmy, realizacji projektów społecznych lub naukowych, będą mierzyć się ze swoimi pomysłami pod okiem praktyków biznesu. W trakcie szkoleń i warsztatów podpowiedzą oni jak zaplanować, realizować, rozwijać i promować swój projekt. Szkołę zakończy Demo Night, czyli prezentacja projektów doskonalonych podczas warsztatów. Jury oceni zaprezentowane projekty, a uczestnicy będą mieli szansę wygrania jednego z trzech grantów (5000 zł, 3000 zł i 2000 zł).

Tegoroczny wyjazd jest piątą edycją Brave Campu – imprezy finansowanej z Programu zintegrowanych działań na rzecz rozwoju Uniwersytetu Warszawskiego. Zapisy na Brave Camp potrwają do 10 czerwca. Wyjazd organizuje Inkubator UW.

Na stronie Inkubatora UW oraz na Facebooku można znaleźć dodatkowe informacje oraz wypełnić formularz rekrutacyjny.

 

Źródło: www.uw.edu.pl


Letni Piknik w Ogrodach Wydziału Chemii UW [RELACJA]
01 czerwca 2019

Dnia 31 maja 2019 roku w Ogrodach Wydziału Chemii odbył się Letni Piknik dla wszystkich członków społeczności Wydziału.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z tego wydarzenia!


Spotkanie z Ambasadorami Am.Łacińskiej i Hiszpanii 6.06.19 CNBCh

Spotkanie z Ambasadorami Ameryki Łacińskiej i Hiszpanii na Kampusie Ochota 6 czerwca 2019 r. o godz. 13.30.

 

Programa Embajadores Iberomericanos en la UV 6.06.2019

 

 


Spotkanie Klubu Innowacji UW

Czy rośliny wzbogacone o selen mogą zastąpić suplementy diety? Jak skonstruować inteligentne opakowanie, które zapobiegłoby nadmiernemu marnowaniu żywności? Czym jest Naturally konkurujące z napojami izotonicznymi zawierającymi sztuczne dodatki? To niektóre z pytań, na które odpowiedzi udzielili uczestnicy spotkania Klubu Innowacji UW poświęconego innowacjom w sektorze rolno-spożywczym.

Spotkania Klubu Innowacji UW, organizowane cyklicznie z inicjatywy Uniwersyteckiego Ośrodka Transferu Technologii (UOTT), są dobrą okazją do wymiany doświadczeń i nawiązania współpracy między przedstawicielami świata nauki i biznesu.

30 maja w siedzibie Centrum Nowych Technologii UW odbyło się kolejne z nich. Tym razem zgromadziło badaczy, przedsiębiorców i wszystkich zainteresowanych tematyką nowoczesnych technologii w obszarze żywności.

 

Sojusz nauki z biznesem

Podczas prezentacji założeń projektów naukowo-biznesowych, które są realizowane przez badaczy z UW we współpracy z reprezentantami przemysłu, przedstawiono m.in. efekty kooperacji w ramach EIT Food – Wspólnoty Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności. – Dzięki niej powstają sojusze łączące przemysł, producentów, start-upy, uczelnie i szkoły po to, by od samego początku wspólnie pracować nad konkretnymi rozwiązaniami – stwierdziła prof. Anna Giza-Poleszczuk, prorektor UW ds. rozwoju w trakcie przemówienia wprowadzającego.

 

UW w EIT Food

EIT Food to część Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii. Od 2017 roku UW jest jej partnerem.

Prof. Krzysztof Klincewicz z Wydziału Zarządzania UW, który kieruje też regionalnym biurem EIT Food na kraje nordyckie i Europę Środkowo-Wschodnią, przedstawił „EIT Food, RIS Consumer Engagement Labs”. To koordynowane przez WZ UW przedsięwzięcie, którego celem jest zbadanie zaangażowania klientów w tworzenie nowych produktów spożywczych. W projekt zaangażowane są trzy duże podmioty korporacyjne (Maspex, PepsiCo, Sodexo), jak również liczne podmioty z Danii, Litwy, Polski, Hiszpanii i Portugalii. – Prowadzimy laboratoria, które gromadzą w jednym miejscu spójną grupę docelową. W tym roku są nią seniorzy z czterech krajów. Okazuje się, że w warunkach europejskich branża spożywcza nie zaspokaja w pełni potrzeb tego stosunkowo licznego segmentu populacji – mówił prof. Krzysztof Klincewicz.

 

Naukowcy UW na rzecz bezpieczeństwa żywności

O projektach naukowych służących innowacjom w sektorze rolno-spożywczym opowiadali badacze w trakcie swoich prezentacji.

Prof. Ewa Bulska, dyrektor Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych UW i p.o. dyrektora CeNT UW, przedstawiła technologię wzbogacania żywności w biologicznie aktywne i przyswajalne przez organizmy związki selenu. – Chcemy przekształcić nieaktywne biologicznie związki selenu w związki biologicznie aktywne za pomocą naturalnych sił roślin, a nie w zaciszu laboratorium, mieszając mikstury i oferując je w formie pastylek – mówiła prof. Ewa Bulska, prezentując przykłady eksperymentów przeprowadzonych na cebuli i pomidorach.

Dr hab. Beata Krasnodębska-Ostręga z Wydziału Chemii UW przedstawiła natomiast zastosowania chemii analitycznej na poziomie mikroskali, które przyczynić się mogą do opracowania opakowań na żywność zapobiegających jej nadmiernemu marnotrawieniu z powodu nieodpowiedniego przechowywania: – Potrafimy skonstruować bardzo proste detektory, które mogą być oparte o zwykłą bateryjkę i diodę. Jesteśmy w stanie m.in. zaproponować żele, które aktywnie odpowiadają na reakcje zachodzące w żywności wewnątrz opakowania.

Sławomir Czabaj z Wydziału Chemii UW zaprezentował natomiast koncept Naturally w kontekście innowacji produktowych w oparciu o trendy rynkowe. Koncepcja Naturally powstała w ramach jednego z programów EIT Food. Jest to innowacyjny napój izotoniczny w formie koncentratu pochodzący z natury. Dzięki formie sticka zapewni nie tylko korzyści zdrowotne konsumentom, lecz także przyczyni się ograniczeniu emisji zanieczyszczeń podczas transportu wody.

 

Rozwiązania spin-offów UW w obszarze żywności

Własne innowacyjne rozwiązania dla sektora rolno-spożywczego zaprezentowali również przedstawiciele spin-offów UW: Geopulse oraz Meteo.pl. Dr Przemysław Żelazowski z CeNT UW opowiadał o satelitarnym monitoringu upraw w skali makro, a dr inż. Maciej Wrona z Meteo.pl przedstawił metodę zbierania i prezentowania danych pogodowych w sektorze agro. Swoją prezentację miała również Katarzyna Wielgosz z BNP Paribas Bank Polska S.A., która opisała platformę Agronomist. Serwis ten oferuje szeroki wachlarz narzędzi dla rolników i firm przetwórczych.

 

Źródło: www.uw.edu.pl


Szkolenie-Publikacja i promocja tekstu naukowego 4.06.2019 BUW

Biblioteka Uniwersytecka w Warszawie zaprasza na ostatnie w tym roku akademickim szkolenie

Naukowiec w sieci, czyli wszystko co powinien wiedzieć badacz o swojej identyfikacji w cyfrowym świecie częścią cyklu Publikacja i promocja tekstu naukowego

organizowanego przez Bibliotekę Uniwersytecką w Warszawie.

Przyjdź, jeśli chcesz wiedzieć jak założyć konto w systemie ORCiD, jak zintegrować je z PBN, Scopus czy Publnos (kiedyś Researcher ID Web of Science).

Zajęcia odbędą się we wtorek 4 czerwca w sali 139, poziom 1, w pobliżu Informatorium, Biblioteka Uniwersytecka, w godzinach 14.00 – 15.30.

PS. Jeśli chcesz wiedzieć, na co zwrócić uwagę publikując skorzystaj z zajęć Pisanie i publikacja tekstów naukowych (dobry abstrakt, IMRaD, ASEO, wybór czasopisma, strategia publikacji). Zajęcia odbędą się 7 czerwca, w godzinach 15.00-16.30, sala 139, poziom 1, w pobliżu Informatorium, Biblioteka Uniwersytecka.

 Zapraszamyy!

Więcej informacji: https://www.buw.uw.edu.pl/szkolenia/

ORCID ulotka


Seminarium Naukowe-Narodowy Instytut Leków 6.06.2019

W imieniu Zastępcy Dyrektora ds. Naukowych NIL, dr hab. Arkadiusza Szterka, prof. NIL, serdecznie zapraszamy na seminarium naukowe, które odbędzie się w najbliższy czwartek, dnia 6 czerwca br. o godz. 10:00, w siedzibie Instytutu przy ul. Chełmskiej 30/34 w Warszawie, w sali konferencyjnej na III piętrze (pok. 364).

Seminarium pt.: „Charakterystyka szczepów Klebsiella pneumoniae izolowanych w polskich szpitalach” wygłosi: dr Elżbieta Literacka, reprezentująca Zakład Epidemiologii i Mikrobiologii Klinicznej Narodowego Instytutu Leków.

 


Prof. S. Filipek-laureat Nagrody I st. im. W. Świętosławskiego

Laureaci Nagrody im. prof. Wojciecha Świętosławskiego w 2019 r.

  1. Nagroda I stopnia: prof. Sławomir Filipek (UW);
  2. Nagroda II stopnia:  dr Kamil Paduszyński (PW), dr hab. Sebastian Stecko (IChO PAN);
  3. Nagroda III stopnia:  mgr Artur Kasprzak (PW).

Uroczyste wręczenie nagród, połączone z wykładem naszego gościa – prof. dr Petera Reissa (Institute of Nanoscience & Cryogenics, CEA Grenoble, Francja) i recepcją z winem, kanapkami oraz łakociami odbędzie się w czwartek 6 czerwca 2019 r. o godz. 1730 w Audytorium Czochralskiego, Gmach Technologii Chemicznej PW (ul. Koszykowa 75).

Serdecznie gratulujemy!

Źródło: www. ptchem.waw.pl


Doktorantka wyróżniona na konferencji Bioelectrochemical Society

Doktorantka z Wydziału Chemii UW – Pani Agata Krzak otrzymała w środę 29 maja 2019 r. nagrodę za plakat na konferencji Bioelectrochemical Society w Limerick, w Irlandii.

Dyplom i nagrodę wręczyli laureatce Editor czasopisma Bioelectrochemistry prof. Pankaj Vadgama i Dziekan Wydziału Chemii Uniwersytetu w Limerick prof. Edmond Magner.

Serdecznie gratulujemy!