Kuczyński Piotr

Laboratorium Dydaktyki Chemii Wydziału Chemii UW
Pracownia Dydaktyki Biologii Wydziału Biologii UW

Wpływ warunków uprawy na zawartość barwników fotosyntetycznych rzeżuchy (Lepidium sativum)

Piotr Kuczyński

Promotor: dr Marcin M. Chrzanowski, dr Agnieszka Siporska

Pieprzyca siewna (Lepidium sativum) zwana potocznie rzeżuchą jest rośliną uprawianą powszechnie w różnych krajach, natomiast w Polsce sporadycznie, zwykle w okresie Wielkanocy. Coraz częściej jednak można spotkać jej siewki w sklepach ze zdrową żywnością. Wynika to z faktu dużej zawartości witamin i cennych substancji odżywczych, które powinny być przyswajane przez ludzi [1]. Poza zastosowaniem kulinarnym rzeżucha od setek lat używana była w medycynie. Przypisuje się jej działanie przeciwcukrzycowe, przeciwhistaminowe, przeciwnowotworowe i przeciwbiegunkowe [2]. Za te właściwości odpowiadają różne metabolity roślinne, między innymi: chlorofile, karotenoidy, antocyjany i organiczne związki siarki. Do szerszego stosowania pieprzycy istotne wydaje się więc opracowanie optymalnych warunków hodowli, tak aby uzyskać jak największą wydajność i zawartość związków bioaktywnych. Ważne jest również określenie czynników, które mogą wpływać na degradację tych substancji i związany z tym mniejszy efekt terapeutyczny. Jest to główny motyw podjęcia się tej tematyki badań. Na plakacie przedstawiono wpływ czynników zewnętrznych, takich jak: fotoperiod, oświetlenie oraz pH roztworu glebowego na kiełkowanie oraz wzrost siewek Lepidium sativum i zawartość w nich wyżej wspomnianych barwników. Zbadano również czy warunki przechowywania uzyskanych ekstraktów chlorofili mają wpływ na widmo absorpcyjne zarejestrowane za pomocą spektroskopii UV-VIS. Zaproponowano także wykorzystanie nowoczesnych narzędzi dydaktycznych, w tym technik opartych na wirtualnej rzeczywistości, do omówienia wspomnianego problemu badawczego na lekcjach chemii lub biologii.

Literatura:
[1] Prajapati, V. D.; Maheriya, P. M.; Jani, G. K.; Patil, P. D.; Patel, B. N.; Int. J. Biol. Macromol. 2014, 65, 72–80.
[2] Jain T., Grover K., Proc. Natl. Acad. Sci., India, Sect. B Biol. Sci. 2018, 88, 829-836.