Uniwersyteckie Centrum Wolontariatu wraz ze społecznością studencką UW przygotowało nie lada gratkę nie tylko dla miłośników gotowania, ale również dla tych, którzy w kuchni chcą spędzić jak najmniej czasu. Polsko-angielska publikacja kulinarna “Przepiśnik studencki”, to zbiór kilkudziesięciu ulubionych przepisów studentek i studentów Uniwersytetu Warszawskiego. Można w niej znaleźć pomysły na przekąskę, na coś słodkiego, na dania naprawdę na szybko i na wiele innych potraw: wegańskich, wegetariańskich czy mięsnych.
Link do publikacji: https://wolontariat.uw.edu.pl/wp-content/uploads/2021/05/COOKBOOK.pdf
“Przepiśnik studencki” jest dostępny bezpłatnie.
UCW zachęca do udostępniania publikacji, testowania przepisów oraz dzielenia się zdjęciami przygotowanych dań w mediach społecznościowych z wykorzystaniem oznaczeń i hashtagów:
- Instagram: @ucw_uw
- Facebook: @UCWUW
- #przepisnikstudenckiuw #studentcookbookuw #uniwersyteckiecentrumwolontariatu #vcuw
Udostępnienie publikacji to nie koniec projektu. Już niebawem spotkania kulinarne prowadzone przez współautorki „Przepiśnika studenckiego”:
- Gryczanka bez tajemnic – wtorek, 25 maja godz. 17:00
Ważne: potrzebny będzie blender ręczny lub kielichowy - Przygotowujemy afrykańskie pankejki baghrir – czwartek, 27 maja godz. 17:00.
Przyda się blender lub mikser
Spotkania potrwają ok. 1 godz. i odbędą się na platformie Google Meet.
Zapisy trwają do 23 maja. Wystarczy wysłać maila na adres wolontariat[at]uw.edu.pl
Liczba miejsc ograniczona.
Uniwersyteckie Centrum Wolontariatu planuje dalsze aktywności w ramach Przepiśnika studenckiego, więc warto obserwować media społecznościowe jednostki.
__________
O projekcie:
Pomysł na projekt “Przepiśnik studencki” zrodził się wiosną 2020 roku, w czasie trwania pandemii. W tych nietypowych okolicznościach gotowanie było jednym ze sposobów na oderwanie się od rzeczywistości. Od listopada studentki i studenci UW przez kilka tygodni mogli przesyłać swoje ulubione przepisy, wzbogacając je o anegdoty i ciekawe historie z nimi związane. Uczestniczki i uczestnicy zostali również zaproszeni na warsztaty kulinarne online, podczas których nauczyli się przygotowywać proste i zdrowe pasty kanapkowe i przy okazji miło spędzili czas we wspólnym gronie. Efektem projektu jest publikacja kulinarna “Przepiśnik studencki”.
Więcej informacji o projekcie “Przepiśnik studencki” można znaleźć na stronie: https://wolontariat.uw.edu.pl/przepisnik/