Gałązka Katarzyna
Zakład Chemii Nieorganicznej i Analitycznej
Pracownia Chemii Analitycznej Stosowanej
Oznaczanie izoflawonów w żywności metodą LC – MS
Katarzyna Gałązka
Promotor: dr hab. Magdalena Biesaga, prof. ucz.
Izoflawony to związki należące do grupy flawonoidów. Nazywamy je fitoestrogenami, ponieważ dzięki budowie podobnej do 17-β-estradiolu pozwalają kontrolować zmiany poziomu hormonów w organizmie, co jest szczególnie ważne dla kobiet podczas okresu menopauzy. Poza tym wykazują szereg innych prozdrowotnych właściwości, między innymi są antyoksydantami, obniżają poziom cholesterolu, a także zapobiegają osteoporozie. Możemy je znaleźć w wielu roślinach strączkowych (soja), a także koniczynie czerwonej [1,2].
Celem mojej pracy magisterskiej jest porównanie metod ekstrakcji izoflawonów przy wykorzystaniu ekstrakcji wspomaganej mikrofalami (MAE) oraz ekstrakcji wspomaganej ultradźwiękami (USE),a także sprawdzenie trwałości wybranych izoflawonów pod wpływem MAE i USE.
W celu optymalizacji warunków ekstrakcji porównywałam następujące parametry: czas ekstrakcji, rodzaj i pH rozpuszczalnika oraz stosunek masa próbki : objętość rozpuszczalnika.
Aby zoptymalizować warunki metody oznaczania izoflawonów sprawdzałam: wpływ rodzaju elucji (gradientowa/izokratyczna), rodzaju eluentu, jego pH oraz zawartość procentową rozpuszczalnika organicznego. Do pomiarów wykorzystywałam kolumnę phenyl-hexyl oraz LC-MS/MS 3200 QTrap. Spektrometr mas pracował w trybie monitorowania wybranych reakcji fragmentacji (SRM). Jako eluent zastosowałam mieszaninę wody i metanolu z gradientową zmianą stężenia metanolu od 50% do 90% w ciągu 18 minut. Jako modelowe związki wybrałam sześć izoflawonów: genisteinę, daidzeinę, biochaninę A, formononetynę, genisteinę oraz prunetynę.
Dzięki możliwości pracy spektrometru mas w trybie SRM udało mi się oznaczyć wszystkie izoflawony w uzyskanych ekstraktach z czerwonej koniczyny.
Literatura:
[1] Majewska M, Czeczot H.: Flawonoidy w profilaktyce i terapii. Terapia i Leki 2009; 65(5):369-77.
[2] Bachanek I., Czauderna M., Izoflawony – struktura, aktywność biologiczna oraz metody oznaczania przy użyciu wysokosprawnej chromatografii cieczowej, Wiadomości chemiczne 2014, 68, 7-8.